Aslında 4 yıl birfiil Nevşehir’de Turizm okudum ben. Benim gibi 90’lı yıllarda okuyan arkadaşlarımın çoğu o coğrafyayı tepesinden vadisine, üzüm bağlarından derelerine kadar çok iyi bilir. Neden iyi bilir? Çünkü bizim zamanımızda yapılacak faaliyet sayısı (telefon,ipad,tv vs) çok fazla olmadığı için biz 4-5 kişi bir araya geldiğimizde dağ tepe demeden o vadilerin üzerinde, içinde, kenarında gezerdik. (Bilenler bilir Göreme Açık Hava müzesinin olduğu yerin üzeri üzüm bağıdır.)
Neyse konumuza geri dönelim. Mayıs başında Kapadokya’ya gitme gibi bir fikir belirince benim yaklaşık 20 yıldır turistik olarak o coğrafyayı dolaşmadığım ortaya çıktı. Otel, balon,yemek tüm organizasyonları yaptıktan sonra sabah erken vakitte yola çıktık ve Nevşehir’ e ulaştık.
Sondan söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Nevşehir benim bıraktığım 1996 yılından bugüne kadar geçen sürede gerçekten çağ atlamış. Bizim zamanımızda o coğrafya için turizmin ne kadar önemli bir gelir kaynağı olduğu bilinci yöre halkının çoğunda yoktu. Ama bu gittiğimde gördüm ki, Kaymaklı’daki otopark görevlisinden, balon turundaki kaptana kadar tüm çalışanlar çok saygılı ve yardım severler. Bu kültürün Kapadokya’ nın tamamına yayılmış olduğunu görmek beni ziyadesi ile mutlu etti.
Gezimizin tamamında konaklayacak otel(Aden Otel) ve gidilecek balon turu firmasının(Kapadokya Ballons) altını önemle çiziyorum. Bu iki firma gerek hizmet, gerek profesyonellik anlamında sahil kesimlerinde gittiğim bir çok otelden çok daha üst seviyedeler. Bu arada her ikisininde Trip Advisor puanı çok yüksek. Bu sadece benim değil değerlendiren bir çok kişinin fikri yani.
Evet Başlayalım.
2 günlük bir gezi olacağı için turu Kaymaklı’dan başlayıp Avanos’da bitirme fikri ile aşağıdaki gibi bir gezi planı yaptık, sizlerde bu şekilde planlayarak kolaylıkla gezebilirsiniz.
İlk gün : Kaymaklı-Uçhisar Otel – Göreme Açık Hava Müzesi-Ürgüp -Ortahisar Güneş batırma-Akşam Kocabağ
İkinci Gün : Sabah er vakitte balon, Zelve, Avanos,
Uzun uzun, burada bunu yaptık burada bunu yedik diye anlatmayacağım ama giderseniz bunlarda aklınızın bir kenarında bulunsun diyebileceğim önemli hususları aşağıda sıralıyorum.
- Gitmeden önce bir müze kart veya maximum kart edinmenizde fayda var. Gişelerde sıra oluyor ve giriş için vakit kaybetmemiş olursunuz. Çocuklar ücretsiz bu arada.
- Konaklama yapacağınız otelin coğrafyanın ortasına yakın yerlerde olması size zaman kazandıracaktır. Uçhisar bu anlamda her bütçe için uygun fiyatlara otel bulabileceğiniz bir yer. Ben yukarda otel ile ilgili fikrimi söyledim değerlendirin derim. Otel rezervasyonunuzu booking üzerinden değil oteli aramak sureti ile yapın yabancı acentaya komisyon ödememiş olursunuz.
- Zelve’ ye gidicekseniz akşam tüm tarihi anlatan ödüllü sinevizyon gösterisi var sakın kaçırmayın. İşte size videosu.(https://youtu.be/DxTsnZoLFYw)
- Şarap zevk işi ama ben Kocabağ’ı Turasan’a göre daha iyi buldum. Ayrıca insanlar daha ilgili. Kocabağ’ın üretim yeri Uçhisara çıkarken sağda.
- Balonda çocukların ilk 5-10 dakikalık korkularına aldanıp indirmeyin. Bu korkular yukarda yerini mutluluğa bırakıyor. Bizimkiler balon dolarken propan gazının yanmasında çıkan sesten korktular. 10 dakika sonra Yağmur(6 yaş) dahil alıştı. Necat’ın tavsiyesi ile gittik balona firma olarak diğerlerini ben bilmem ama ve bence daha iyisi olmaz. (Kapadokya Ballons) Balona mutlak suretle binin hayatınızda 1 sefer yaşanacak tecrübe.
- Güneş batırmak için 2 yer uygun; biri Uçhisar Kalesi ve civarı diğeri Ortahisar’ın orada Kızılvadi tarafı. Ürgüp’den Nevşehir’e doğru giderken sağdan yol manzara için ayrılıyor biz oradan güneşi yolcu ettik. Tesis var, çok güzel seyir terasları yapmışlar, kahven ayağına geliyor. Çok keyifli bir yer.
- Çanak, çömlek, süs daha çok hanımların ilgili olduğu konular onlarada ufak bir tavsiye. Bu işlerin merkezi Avanos. Avanos’da animasyonu da olan birçok tesis var. Fiyatlar biraz yüksek , pazarlık yapmanızda fayda var. Arkadaşlar yardımcı oluyorlar sonuçta.
Şimdilik bu kadar. Başka bir gezide buluşmak üzere.